Corneal Transplantation

Binaafarin eye Clinic

پیوند قرنیه . Corneal Transplantation

چشم انسان از قسمت ها و لایه های مختلفی تشکیلی شده که در صورت آسیب رسیدن به هر لایه ممکن است بخش و یا حتی تمام بینایی از بین برود. قرنیه نیز یکی از لایه های قدامی چشم است که وظیفه انتقال نور به داخل چشم را بر عهده دارد و در صورتی که آسیبی به قرنیه وارد شود نور از خارج چشم به شبکیه منتقل نشده و در نتیجه شخص قادر به دیدن نخواهد بود. ضربه، ایجاد جراحت، عفونت و یا تخریب قرنیه در اثر سوختگی های شیمیائی از علل شایعی است که باعث کدورت قرنیه می شود.
پیوند قرنیه:
هنگامی که قرنیه چشم در اثر عللی که در بالا ذکر شد دچار کدورت و یا تخریب بشود ، عمل پیوند قرنیه می تواند در بهبود بینایی شخص مفید باشد. درکشور ما بانک چشم جمهوری اسلامی ایران مسئول تامین قرنیه برای انجام پیوند در مراکز درمانی است. برای تامین قرنیه جهت پیوند ، ابتدا بافت قرنیه از چشم انسان اهدا کننده جدا و پس از انجام آزمایشات و حصول اطمینان از سلامت بافت جدا شده، جهت عمل پیوند به بیمارستان و یا مراکز درمانی ارسال می شود.
1. FALK : Femtosecond Anterior Lamellar Keratoplasty
در این روش بیمارانی که دارای کدورت های لایه قدامی قرنیه هستند چه به علت در گیری های عفونی،ضربه، بیماری های دزنراتید و دیستروفی قرنیه، با کمک دستگاه فمتوسکند لایه قدامی را تا ضخامت 200 میکرون برداشته و لایه بافتی یا کلاژن را پس از برش به اندازه کافی جایگزی می کنیم ای روش کاملا بدون بخیه انجام می شود
2. LK : Lamellar Keratoplasty
در این روش که آسیب قرنیه لایه های میانی را گرفتار نموده است و تا عمق حدود 350 - 300 میکرون نفوذ کرده است انجام می شود و در این روش نیز با استفاده از دستگاه فمتو سکند لایه معیوب را برداشته و با بافت انسانی جایگزی می کنیم ای روش حتما با بخیه های قرنیه انجام می پذیرد.
3. DALK : DEEP Anterior Lamellar Keratoplasty
در این روش تقریبا 80 - 90 % قرنیه گرفتار است و فقط 10 % باقیمانده سالم می باشد. که پس از برداشت لایه گرفتار به هر روش ) چه با فمتوسکند و چه روش جراحی دستی( بافت انسانی را جایگزی و قرنیه ها بهم بخیه می گردند.
4. DSEK : Decemet's Stripping Epithelial Keratoplasty
در این نوع پیوند فقط لایه خلفی قرنیه که حاوی سلولهای آندوتلیوم بوده و در اثر بیماری های ارثی و یا تروماهای ناشی از ضربه و یا جراحی داخل چشمی آسیب دیده است تعویض می گردد. در این روش تقریبا عمده ضخامت قرنیه بیمار حفظ شده و فقط لایه خلفی تعویض می گردد. در ای روش دوتا بافت با تزریق هوا به هم اتصال پیدا می کند.
5. DMEK : Decemet Membrane Epithelial Keratoplasty
این روش تقریبا مثل روش DSEk بوده منتهی لایه خلفی که از بافت انسانی جدا شده فقط دارای ضخامت 10-15 میکرون بوده و با تکنیک خاص جایگزی لایه دسمه و آندوتلیوم بیمار می شود. در ای روش بافت نازک خلفی با هوا به پشت قرنیه چسبانده می شود.
6. پیوند کامل قرنیه : Penetrating Keratoplasty
در بیمارانی که لایه های خلفی و لایه های میانی و قدامی آسیب دیده اند و لازم است کلا تعویض گردد. در این روش بافت قرنیه کامل انسانی پس از برش با بخیه به قرنیه بیمار سوچور می گردد. شانس پس زدن این نوع پیوند از همه روش های ذکر شده بیشتر و نیاز به مراقبت خاص دارد.

More Information

اطلاعات تکمیلی + پرسش و پاسخ از پزشکان بیناآفرین

دستورات قبل از عمل جراحی پیوند قرنیه

  • شب قبـل از عمـل استحمـام فـرمـاییــد.
  • حداقل ۱۰ ساعت قبل از عمل پیوند چشم  نیاز به ناشتایی می باشد.
  • از استفــاده هــر گونــه عطر و لـوازم آرایـش  و کرم در اطراف چشم ۴۸ ساعت قبل از عمل ممنوع می باشد.
  • لطفا داشتن هر گونـه حساسـیت دارویـی را به پزشک خود اعلام نمایید.
  • داشتن مژه مصنوعی (کاشت) روز عمل ممنوع می باشد.
  • پلک ها و مژه ها شب قبل از عمل با شامپو آرگوسل یا شامپو بچه  شسته  شود.
  • پوشیدن لباس سبک و راحت روز عمل .
  • اگرداروی آسپرین استفاده می کنید روز عمل قطع کنید وبعدازعمل بادستور پزشک شروع کنید.

دستورات حین عمل جراحی پیوند قرنیه

  • بیمار تحت بی هوشی عمل می شود

دستورات بعد از عمل جراحی پیوند قرنیه

  • از فشار آوردن به چشم خود در هفته های اول بپرهیزید.
  • پس از انجام عمل پیوند چشم ها پانسمان دارد.
  • نکات شروع قطره وسایر مراقبت ها توسط جراح پس از برداشتن پانسمان توضیح داده می شود.
  • به سمت چشم عمل شده ویا به شکم نخوابید
  • امکان پس زدن قرنیه پیوند شده توسط سیستم ایمنی بیمار وجوددارد.
  • انجام عمل پیوند به این معنا نیست که نیاز به لنزهای تماسی و یا حتی عینک پس ازعمل برطرف می شود.
  • زمان بهبودی پس از عمل پیوند طولانی می باشد. و می تواند برروی شرایط زندگی بیمار تاثیرمستقیم داشته باشد. بنابراین به عنوان آخرین انتخاب درمانی می باشد.

اگر پرسش شما در لیست سوالات متداول نیست میتوانید آن را از پزشکان بیناآفرین بپرسید

بیماری قوز قرنیه فقط در موارد پیشرفته که قرنیه خیلی نازک و کدورت پیدا کرده است نیاز به پیوند قرنیه لایه ای و یا تمام ضخامت دارد و در بقیه موارد میتوان از روش های جراحی Crosslink یا گذاشت رینگ های داخل قرنیه استفاده کرده که نتایج موفقیت آمیز بالایی دارد.

در بعضی بیماران که دچار کدورت قرنیه بعلت بیماری های وراثتی می گردند می توان از پیوند لایهه ای یها تمام ضخامت استفاده می کنیم.

در بیمارانی که دارای درصد بیماری های قرنیه دارای عروق خونی باشند احتمال رد پیوند قرنیهه بالاسهت و در بیمارانی که تحت عمل جراحی تمام ضخامت قرار گیرند، در صد رد پیوند نسبت به پیوند ههای لایهه ای قدامی و با ضخامت نسبی عمیق بیشتر می باشد

خیر، افرادی که دچار شب کوری هستند دچار بیماری سلول های شبکیه می باشند و قرنیه شان کاملا شفاف است و نیاز به پیوند قرنیه ندارد.

خیر، بیماران قوز قرنیه به جراحی قرنیه مصنویی نیاز ندارند.

اگر پرسش شما در لیست سوالات متداول نیست میتوانید آن را از پزشکان بیناآفرین بپرسید

۱ دیدگاه

  1. اکبر می گوید:پاسخ

    سلام آقای دکتر وقت بخیر پدر افتادگی پلک داره و چشم قرینه هم دارد فقط نور لامپ را میبینه پلکش افتاده روی چشم عمل میشه یک راهنمای کنید آقای دکتر ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بالا